ijsvereninging nieuwerkerk
ijsvereniging

Nieuws

Nieuwsfeiten 2022 (nieuws wordt steeds bovenaan bijgeschreven, de lijst staat daardoor in een omgekeerde chronologische volgorde)     

Zondag 18 december - Vanavond is de ijsbaan vanwege invallende dooi gesloten.

Zondagochtend 18 december - Na een nacht met -6 kan de ijsbaan open, de ijsdikte is voldoende toegenomen.

Zaterdagochtend 17 december - IJsdikte gemeten. Vanochtend om 9.00 uur is de ijsdikte opnieuw gemeten. Helaas is het ijs in de afgelopen 24 uur niets aangegroeid. Dat komt omdat het gisterenmiddag volop dooide en het in de afgelopen nacht slechts 2 graden vroor. We hebben uitgebreid gemeten en komen verdeeld over de hele baan goede en slechte stukken tegen. Op de beste plekken hier en daar krap aan 6 cm, op een flink aantal plekken ook maar slechts 3 cm. Daar kun je nog amper over lopen. Gemiddeld 4,5 cm en dat is veel te weinig om de baan veilig open te doen voor iedereen. Als we dat wel zouden doen nu dan gaan de eersten binnen een kwartier door het ijs. Dat willen we niet en daarom blijft de baan vandaag in ieder geval nog gesloten.

Om onze ijsbaan open te kunnen doen is er 7 tot 8 cm ijsdikte nodig. Lees hier meer over ijsdikte.

Vrijdagochtend 16 december - IJsdikte gemeten. Vanochtend is het ijs opnieuw gemeten. De dikte varieert tussen 4 en 5,5 cm. Doordat het nauwelijks heeft gevroren vanacht is de ijsdikte dus eerder iets af- dan toegenomen ten opzichte van donderdagochtend. 

Donderdag 15 december - IJsdikte gemeten. Vanochtend is het ijs opnieuw gemeten, het was 5 cm. Door de dooi van van vanmiddag is de aangroei van de afgelopen nacht deels ook weer weggesmolten. 

Woensdag 14 december - IJsdikte gemeten. De juiste waterhoogte in de baan is afgelopen weekend bereikt, precies op tijd want sinds maandagnacht vriest het. De baan is maandag voor een groot deel en dinsdag helemaal mooi dichtgevroren. Woensdagochtend is het ijs gemeten: op de meeste plaatsen is het 4 cm dik, op een enkele plek is het nog 3 cm.

Zaterdag 3 december - Zaterdag 3 december is het drainagesysteem dichtgedraaid en is de pomp geplaatst en aangezet. Het is een nieuwe pomp omdat de oude (vanaf 2006) na 16 dienstjaren versleten was. Vanwege de vele regen stond er al wat water in de baan, die in het afgelopen jaar goed en regelmatig door de gemeente werd gemaaid. Hierdoor ontstond weer een fatsoenlijke grasmat en kreeg onkruid als hanepoot e.d. geen kans. Begin november kon voor het laatst worden gemaaid en daardoor is het gras kort en vrij van lange slierten zodat er slechts ca. 15 á 20 cm water in de baan hoeft. 

Donderdag 17 november - Donderdagavond 17 november werd de jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden in Café Charlie, Hoge Kerkstraat 26. De nieuwe bruikleenovereenkomst met de gemeente voor het ijsbaanterrein was het belangrijkste onderwerp. Sam Flikweert werd herkozen als bestuurslid die daarmee zijn vijfde zittingstermijn ingaat.

Zaterdag 12 maart - Nederland doet! Zaterdag 12 maart is het clubgebouwtje aan de buitenkant schoongemaakt. Het weer werkte mee en zo kon alles -goten, overstekken, deuren, ruiten, kozijnen, wanden en het naambord-, goed onderhanden worden genomen. 

Zaterdag 12 maart - Zaterdagochtend 12 maart is de drainage open gezet. 

Maandag 17 januari - Maandagavond 17 januari vergaderde het bestuur van de ijsvereniging i.v.m. een door de gemeente Schouwen-Duiveland nieuw voorgestelde bruikleenoverkomst voor het ijsbaanterrein die de bestaande, uit 2006 daterende huurovereenkomst moet vervangen. 

Donderdag 13 januari - Donderdagavond 13 januari is er een (digitaal) overleg gevoerd tussen de gemeente Schouwen-Duiveland en de ijsverenigingen van het eiland. De gemeente heeft via dit overleg de behoeftes en wensen geïnventariseerd van ca. 10 afzonderlijke verenigingen. Deze wensen lopen behoorlijk uiteen. Waar de ene vereniging een andere locatie wil, wil de ander een hek of beter groenonderhoud. Met name deze laatste wens is nadrukkelijk door het bestuur van IJsvereniging Nieuwerkerk geuit en toegelicht: "Beter en kort gemaaid gras in de baan en maaien tot eind november; geen snoeiwerkzaamheden rondom de ijsbaan in de maanden dat er ijsvorming kan plaatsvinden, en beter toezicht door de gemeente op de uitvoerende groenaannemer(s)".