ijsvereninging nieuwerkerk
ijsvereniging

Nieuws

Nieuwsfeiten 2018 (nieuws wordt steeds bovenaan bijgeschreven, de lijst staat daardoor in een omgekeerde chronologische volgorde)

Woensdag 19 december  - Woensdag 19 december is de pomp uitgezet. Er staat ruim 20 cm water op de baan. 

Zaterdag 1 december  - Zaterdag 1 december is de drainage dichtgedraaid en de pomp aangezet. Het gras is in november goed kort gemaaid zodat er niet meer dan ca. 17 cm water op de baan gepompt hoeft te worden. Wanneer het voldoende regent waardoor er goede toestroom naar de sloot is dan zal het pompen ongeveer 10 dagen duren.

Op zaterdag 1 december zijn er ook wat onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd. Goten, overstekken, deuren en kozijnen zijn schoongemaakt en de ramen gezeemd. Ook is de veegmachine nagekeken, zijn de tuidraden van de lichtmasten aangespannen en geborgd en zijn er enkele kleine reparaties uitgevoerd. 

Donderdag 15 november  - Donderdagavond 15 november werd de Algemene ledenvergadering van de ijsvereniging gehouden in het clubgebouwtje aan het Kluunpad. Anja van Klinken werd herkozen als bestuurslid. 

Woensdag 21 maart  - Woensdagavond 21 maart om 20.00 uur evalueert het bestuur van de schaatsclub de afgelopen ijsperiode. 

Zaterdag 10 maart  - Op zaterdag 10 maart zijn de losse hekken weer opgeruimd. Ook is de opslag opgeruimd en is de drainage open gedraaid. Het water zal zo uit de baan stromen die vervolgens kan opdrogen. Verder is in de afgelopen week contact opgenomen met openbare werken van de gemeente Schouwen-Duiveland om voortaan samen af te stemmen over het uit te voeren snoeiwerk in de windsingels bij en langs de ijsbaan. 

Zaterdag 3 maart  - De ijsbaan is helaas gesloten. De sneeuw die afgelopen nacht viel is spelbreker. De sneeuw werkte als een spons op het natte ijsoppervlak en er valt geen slag meer op te schaatsen. Het natte pakket valt er ook niet af te ruimen. Normaal gesproken zouden we in een dergelijke situatie een laag water op de baan pompen. We beschikken daarvoor over de spullen en de kennis. Maar omdat er volop dooi in de weersverwachting zit, is een dergelijke omvangrijke inspanning nu kansloos: het water zal immers niet meer voldoende bevriezen.

Vrijdag 2 maart  - Vrijdag 2 maart kon de ijsbaan gelukkig toch open. Een heel drukke en leuke dag. De baan is tot 's avonds laat open geweest. De volledige baanverlichting blijkt een enorme verbetering.   

Donderdag 1 maart  - Vanavond is het ijs op verschillende plaatsen gemeten. Op een aantal plaatsen is het ijs 8 cm. Op andere plaatsen c.a. 5 tot 6 cm. Met nog een nacht vorst te gaan vertrouwen we erop dat de ijsbaan morgenmiddag vanaf 13.00 uur open kan. Wellicht dat we de meest onbetrouwbare stukken af moeten zetten. 

Woensdag 28 februari
  - De ijsbaan kan donderdag 1 maart nog niet open. Woensdagavond is het ijs op verschillende plaatsen op de baan gemeten: op de beste plekken is het ijs 5 cm dik en op veel plekken nog maar 3 á 4 cm, met name de hele noordzijde van de baan is nog erg slecht. Om de ijsbaan open te kunnen doen moet het ijs absoluut minimaal 7 cm dik zijn, pas dan is het sterk genoeg om grotere groepen te kunnen dragen. Daarom kan de ijsbaan donderdag tot onze grote spijt nog niet open. Donderdagavond om 19.00 uur wordt het ijs opnieuw gemeten. We hopen dan van harte genoeg ijsdikte te meten om de ijsbaan vrijdag open te kunnen doen. 

Dinsdag 27 februari
  - De ijsbaan is zo goed als helemaal dichtgevroren. Maar het ijs is nog lang niet overal sterk en dik. De vorst moet nu nog een paar dagen aanhouden en de temperatuur mag 's middags niet boven het vriespunt komen. En er moeten geen kinderen zijn die het ijs willen uitproberen. Het is nu streng verboden om op het ijsbaanterrein te komen. Wanneer er toch ijs wordt vernield zal er aangifte gedaan worden bij de politie.

Zaterdag 24 februari  - In verband met de aangekondigde weersverwachting zijn op zaterdag 24 februari de extra hekken geplaatst om de ijsbaan zo goed als mogelijk af te sluiten. Er wordt een week lang matige vorst verwacht, met middagtemperaturen rond het vriespunt. Wanneer de weersvoorspellingen uitkomen betekent dit dat er misschien aan het eind van de week geschaatst kan worden. Maar dan moet de middagtemperatuur eigenlijk niet boven nul komen en daarnaast moet de wind niet te hard zijn. Op dit moment is die noord-oost bij 7 m/s (windkracht 4), wat er voor zorgt dat er nog volop windwakken zijn.

Vrijdag 23 februari  - Er wordt volgende week matige vorst verwacht: een heel laat invallende winter. Zeer ongelukkig is dat de gemeente net gisteren is begonnen met het snoeien van de bomen en struiken van de windsingel direct langs de ijsbaan. Dit geeft ten eerste nog minder beschutting, maar veel erger is alle rommel op en langs de dichtvriezende ijsbaan. Er wordt bij het plannen van deze werkzaamheden absoluut geen rekening gehouden met de belangen die wij als huurder van het terrein hebben. Ook worden we er op geen enkele manier over geïnformeerd.  

Donderdag 22 februari  - Donderdagavond 22 februari kwamen er maar liefst 82 kinderen van onze vereniging schaatsen op het kunstijsbaantje op het Havenplein in Zierikzee dat we hiervoor hadden afgehuurd. Er werd lekker geschaatst, het was gezellig, het weer werkte mee en voor alle kinderen was er warme chocolademelk. Het bleek ook erg handig dat er ter plekke schaatsen geleend konden worden. Voor de kinderen was alles gratis; de ijsvereniging heeft alle kosten betaald. 

Dinsdag 6 februari  - Na een nacht met lichte vorst (-3 C) is de ijsbaan bij een matige oostenwind mooi dichtgevroren. Helaas worden er vanaf donderdag 8 februari weer al hogere temperaturen verwacht, waardoor van een ijsperiode geen sprake zal kunnen zijn.

 

Klik hier om terug te gaan naar de nieuwspagina