ijsvereninging nieuwerkerk
ijsvereniging

Nieuws

Nieuwsfeiten 2013 (nieuws wordt steeds bovenaan bijgeschreven, de lijst staat daardoor in een omgekeerde chronologische volgorde)

Schaatskampioen  -Zaterdagavond 7 december is Wisse Flikweert tijdens schaatswedstrijden op de kunstijsbaan in Breda, Zeeuws kampioen Marathon geworden bij de jongens A. In de over-all uitslag werd hij twaalfde. IJsclub de Poel organiseerde de Zeeuwse kampioenschappen, hier een verslag.  

Pomp uit 
-Zaterdag 7 december is de waterpomp uitgezet. Er staat een kleine 20 cm water in de baan. Inmiddels is er ook al veel drijvend blad en maaisel uit het water gevist. We zijn er klaar voor!

Pomp draait  
-Zaterdag 30 november is de waterpomp weer geïnstalleerd en aangezet. Omdat er in de afgelopen weken vrij veel regen is gevallen waardoor er genoeg toestroom is naar de sloot waaruit we pompen, is de verwachting dat na een dag of 4 de pomp weer kan worden uitgezet.  

Dweilwagen 
-Onlangs is een tweedehands tankwagentje (300 liter) aangeschaft. In de afgelopen weken heeft Onno Minderhoud het tweewielige wagentje omgebouwd tot een echte dweilwagen die achter een van onze fraismachines past. We hopen dat we aankomende winter kunnen testen. Een prachtig experiment!  

Berging verbeterd 
-In de loop van november is de berging van het clubgebouw verder ingericht. Zo is de vloer van een extra anti-slipcoating voorzien, werd een extra stelling aangebracht en werd de werkbank verplaatst en verbeterd. 

Drainage dichtgedraaid 
-Maandag 18 november is de afsluiter van de drainage in de baan dicht gedraaid. 

Gras nog een keer gemaaid
  -Zaterdag 16 november is het gras van de ijsbaan -ondanks de nattigheid- nog een keer gemaaid. Een flink karwei, maar een korte grasmat is heel wat waard voordat de pomp begin december wordt aangezet.

Bezoek uit Tholen  -Zaterdag 16 november is het bestuur van de ijsclub van Tholen (stad) ontvangen op de ijsbaan. In het afgelopen jaar hebben zij een ijsbaan gerealiseerd. Als basis daarvoor hebben ze gebruik gemaakt van ons plan Aanleg IJsbaan Nieuwerkerk. Leuk om elkaar (na regelmatig e-mail en telefonisch contact) ook eens te ontmoeten. Hopelijk kunnen ze ook op Tholen voortaan snel schaatsen op een mooie baan.
  
Algemene ledenvergadering
  -Donderdagavond 14 november 2013 om 20.00 uur, algemene ledenvergadering in het clubgebouwtje.  

Verlichting verder uitgebreid  -Zaterdag 3 november 2013 is er hard gewerkt aan de uitbreiding van de baanverlichting. Hans Lievense installeerde met de hulp van een aantal bestuursleden vier extra terreinverlichtings lampen aan de noordzijde van de ijsbaan. Eind 2012 werd de zuidzijde reeds voorzien van deze extra armaturen. Zo is binnen een jaar tijd de verlichting enorm verbeterd!

Gevonden voorwerpen 
-Vanaf dinsdag 29 januari zijn er bij de ijsbaan gevonden voorwerpen als mutsen, sjaals en wanten, af te halen bij Kapsalon Adriaan. 

IJsbaan gesloten  -Wegens invallende dooi is de ijsbaan vanaf zondag 27 janauari gesloten.  

IJsbaan open  -Vanaf woensdag 23 januari is de ijsbaan tot nader bericht iedere dag open vanaf 10.00 uur. Het verkooploket is vanaf 13.00 uur open. 

Toegang ijsbaan  -Via een (gezins)lidmaatschap van onze vereniging heeft u een hele winter toegang tot onze ijsbaan. U kunt ook kiezen voor een dagkaartje (E 2,50) waarmee u één dag toegang heeft. Kinderen tot en met 12 jaar uit Nieuwerkerk hebben altijd vrij toegang tot de ijsbaan wanneer deze open is. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen kunnen sporten en leren schaatsen. Kosten mogen volgens ons daarbij geen belemmering vormen. Om die reden zijn ook de schaatslessen gratis. Daartegenover verwachten we van ouders wel dat ze een (gezins)lidmaatschap nemen om ons verenigingswerk te steunen. In de praktijk werkt dit heel goed: niet voor niets staan er ruim 620 adressen op de ledenlijst. Kinderen uit andere dorpen zijn ook van harte welkom op onze ijsbaan, maar dan moeten de ouders wel lid worden van onze vereniging, of wanneer ze ouder zijn dan 12 jaar een dagkaartje kopen of zelf lid worden. Wel de lusten en niet de lasten, daar houden we niet van en voor de kosten hoeft u het niet snel te laten. Meer informatie vindt u onder de knoppen LID WORDEN en CONTRIBUTIE.    

Schaatslessen  -Woensdagmiddag 23 januari en vrijdagmiddag 25 januari geeft Petra den Drijver (gediplomeerd schaatstrainster) weer schaatslessen! Op woensdagmiddag is er twee keer een les voor kinderen die al wat kunnen schaatsen in de leeftijd van 9 t/m 13 jaar. Op vrijdagmiddag is er een les voor de kleinere kinderen in de leeftijd van 6 t/m 8 jaar. Ook is er op vrijdagmiddag les voor volwassen noren-rijders die hun techniek willen verbeteren. De lessen op woensdagmiddag beginnen om 14.00 uur en om 15.00 uur. Aanmelden voor de lessen op woensdagmiddag kan alleen vanaf 13.00 uur in het clubgebouwtje. Op vrijdagmiddag begint de les voor de kinderen om 15.30 uur, de les voor de noren-rijders begint om 16.30 uur. Aanmelden voor de lessen op vrijdag kan in het clubgebouwtje of via de mail. De lessen duren ongeveer 45 minuten en de maximale groepsgrootte is 15 deelnemers. Deelname is gratis voor (gezins)leden van IJsvereniging Nieuwerkerk.     

IJsbaan blijft dinsdag 22 januari nog gesloten  -Bij het sneeuw-vrij maken is er op een groot deel van de baan water gekomen, dat moet eerst goed bevriezen voordat er weer op geschaatst kan worden. Daarom blijft de ijsbaan vandaag (dinsdag) gesloten. De weersverwachting voor dinsdag-op-woensdagnacht en woensdag zijn heel gunstig en ook nog tot en met zaterdag wordt volop vorst afgegeven. Daarom gaat (onder voorbehoud) de ijsbaan vanaf woensdagmiddag open.

Nieuw record op deze website  -Maandag 21 januari. De website voorziet duidelijk in een behoefte, iedereen wil natuurlijk graag weten wanneer de ijsbaan open kan: vandaag zijn er maar liefst bijna 4.500 pageviews geweest. Een nieuw record! De laatste keer dat het heel druk was, was op zaterdag 13 februari 2012. Er werden die dag wedstrijden verreden.

IJsbaan sneeuw-vrij!  -Maandagavond 21 januari. Met de hulp van een tiental vrijwilligers is vanavond de laatste sneeuw van het ijs geruimd. Een hele prestatie, want omdat het dooide was de sneeuw loodzwaar geworden. Wanneer het nu weer wil gaan vriezen dan hebben we toch een pracht ijsbaan vanonder die sneeuw gekregen. Iedereen die heeft geholpen: bedankt! Zonder jullie hulp was dit kunstje niet gelukt. 

IJsbaan wordt sneeuw-vrij gemaakt  -Maandag 21 januari. Er wordt een hele dag al hard gewerkt om het ijs sneeuw-vrij te maken. Momenteel is het net boven 0C, daarom blijft de baan helaas ook vanavond gesloten. Vanavond moet nog even hard gewerkt worden om de laatste resten sneeuw van de baan te schuiven. Helpers zijn welkom! 

IJsbaan is nog even gesloten  -Zaterdag 19 januari. Omdat er in de komende week nog volop vorst wordt afgegeven en we dan dus waarschijnlijk lekker kunnen schaatsen, is de ijsbaan zaterdagmiddag tot nader bericht gesloten. Om van het sneeuw-ijs af te komen is er vanmiddag opnieuw (en met een grotere capaciteit) water op het ijs gepompt. Dit lijkt goed gelukt te zijn, maar de baan heeft nu wel even wat vorst nodig om sterker te worden. Ook zondag is de baan daarom gesloten.

IJs nog te zwak  -Zaterdag 19 januari. Het ijs is in de afgelopen nacht nauwelijks dikker geworden. Daarom is het niet verantwoord de baan te openen voor het grote publiek. Wel willen we de kinderen (tot ongeveer 14 jaar) vanochtend (van 10.00 tot 12.00 uur) de gelegenheid geven om te schaatsen. Dit geldt dan voor kinderen die op de basisschool zitten en voor kinderen die via een (gezins)lidmaatschap lid zijn van de ijsvereniging. Aanmelden om lid te worden is vandaag niet mogelijk. 

IJsdikte  -Vrijdag 18 januari. Vanavond is het ijs gemeten: op één plaats was het ijs 7 cm, op vijf andere plaatsen was het ijs 6 á 6,5 cm. Dat is te weinig om het gewicht van een groot aantal mensen te kunnen dragen. Besloten is daarom dat er zaterdagochtend om 9.30 uur opnieuw wordt gemeten en dat we op basis daarvan beslissen om de ijsbaan open te doen of de baan te sparen en nog gesloten te houden.

Baan geveegd zover als kon  -Vrijdag 18 januari. Het bevloeien met water van de sneeuw donderdagavond is redelijk gelukt. Het was de eerste keer dat we dit deden. Vanmiddag is de baan met de veegmachine zoveel mogelijk sneeuw vrij gemaakt. Dat wil zeggen dat de buitenste rand en het achterste deel schoon zijn. Op een groot gedeelte van de baan kon de veegmachine vanwege het gewicht niet komen omdat daar het ijs te dun was en er water op het ijs kwam te staan. Vanavond is daarom met schuifborden verder sneeuw geruimd. Daarbij ontstonden helaas weer enkele wakken.  

Er kan nog niet geveegd worden  -Donderdag 17 januari. Op grote plaatsen ligt nog sneeuw, maar het blijkt dat de veegmachine nog steeds niet het ijs op kan. Onder de sneeuw is het ijs op plaatsen maar enkele centimeters dik. Zolang de sneeuw er ligt wordt het ijs niet dikker. En als het ijs niet dik genoeg is kan er geen zware veegmachine op. De sneeuw er af schuiven gaat eigenlijk ook niet, je loopt dan door de drap en trapt door het dunne ijs heen. Een dilemma. Vanavond wordt geprobeerd om een laagje water over de sneeuw te laten vloeien en omdat het volop vriest is de hoop dat dit de oplossing is. We doen erg ons best, maar over het resultaat kan helaas niet eerder dan vrijdag worden bericht.  

Zeer slecht ijs  -Woensdag 16 januari is goed te zien welk effect de sneeuw op het ijs heeft. Het is deels ingesmolten en vastgevroren en voor een ander deel ligt de sneeuw nog als een isolerende deken op het ijs. Op de ene plek zijn het allemaal bobbels en ribbels en op andere plekken is het zo bros als beschuit. Het ijs is nog te dun om er met de veegmachine op te kunnen om de losse sneeuw er van af te vegen. Dit zal donderdagavond wel worden geprobeerd. Dan kan ook worden bekeken of de baan misschien zaterdag open kan. Al zal het dan meer krabbelijs dan schaatsijs zijn.   

Veel sneeuw  -Dinsdagochtend 15 januari ligt de baan er heel anders bij dan 24 uur geleden. Het heeft in het afgelopen etmaal ruim 10 cm gesneeuwd. Sneeuw dat niet van de baan kan worden geruimd omdat het ijs nog veel te dun is. Er zit niets anders op dan af te wachten hoe het weer zich ontwikkeld in de komende dagen. Voor de kwaliteit van het ijs belooft al die sneeuw niet veel goeds weten we inmiddels uit ervaring. Hier een link voor meer informatie over sneeuw en ijskwaliteit

IJsbaan netjes dichtgevroren  -Maandagochtend 14 januari 2013 is de ijsbaan na twee nachten lichte vorst (-2 en -4 C) netjes dichtgevroren. De wind, die vorig jaar vrij lang voor een windwak zorgde, lijkt dit keer geen spelbreker. Wel wordt er wat sneeuw verwacht. Hopelijk gaat dat aan Nieuwerkerk voorbij, want sneeuw is heel slecht voor de kwaliteit van het ijs. En het ijs is voorlopig nog niet dik genoeg om eventuele sneeuw er vanaf te kunnen vegen.  

Klik hier om terug te gaan naar de nieuwspagina