ijsvereninging nieuwerkerk
ijsvereniging

Nieuws

Nieuwsfeiten 2012 (nieuws wordt steeds bovenaan bijgeschreven, de lijst staat daardoor in een omgekeerde chronologische volgorde)

Drainage open  -Vrijdag 28 december is de drainage van de ijsbaan opengedraaid om het waterpeil wat te verlagen. Vanwege de vele regen stond er meer dan 30 cm water in de baan en omdat er nog meer regen wordt verwacht is het de bedoeling de drainage enkele dagen open te laten staan.   

Uitbreiding baanverlichting  -Donderdag 27 en vrijdag 28 december is de verlichting van de ijsbaan uitgebreid met vier professionele terreinverlichtingslampen. De lampen zijn gemonteerd aan de vier bestaande masten die langs de Rijkswegzijde van de baan staan. De nieuwe verlichting is geleverd door Hans Lievense Witgoedservice. Samen met enkele bestuursleden monteerde Hans de lampen, ze deden dit in hun vrije tijd voor de vereniging. Van Klimtrex mocht een rolsteiger worden gebruikt. Tegelijkertijd werden wat takken rond de lichtmasten weggesnoeid.

Pomp uit  -Maandagmiddag 3 december is de pomp al uitgezet. Binnen twee dagen is er voldoende water in de baan gepompt. Zo snel is het nog nooit gegaan. Het peil staat op 20 cm. De bijna 30 mm regen van de afgelopen dagen heeft daaraan flink bijgedragen.   

Pomp aan  -Zaterdag 1 december is de pomp geplaatst en aangezet. Dat eerste water op de baan is ieder jaar weer een mooi moment. En omdat het de afgelopen tijd vrij veel heeft geregend is er veel toestroom naar de sloot waaruit wordt gepompt. Genoeg schoon en zoet water dus. Het betekent ook dat het pompen waarschijnlijk maar een paar dagen zal duren.  

Drainage dichtgedraaid  -Zaterdag 24 november is de afsluiter van de drainage van de ijsbaan dichtgedraaid. Als het regent zal het water dus in de baan blijven staan. Eerder in de week is door bestuursleden nog een keer het gras in de baan gemaaid om het zo kort mogelijk te hebben wanneer er water op wordt gezet.

Ledenvergadering  -Woensdagavond 14 november jaarlijkse algemene ledenvergadering om 20.00 uur in het clubgebouwtje op het ijsbaanterrein. Alle leden zijn hiervoor uitgenodigd via de Nieuwsbrief.

Nieuwsbrief  -In week 45 is de Nieuwsbrief weer verschenen en bij alle leden van de vereniging thuis bezorgd.  

Vloer berging gecoat  -Begin oktober is door bestuursleden van de ijsvereniging de nieuwe strijkvloer in de berging voorzien van een dubbele coatinglaag.  

Aanpassingen bestrating  -Eind september zijn er door Peter van der Cingel Bestratingen werkzaamheden uitgevoerd aan het toegangspad en op het ijsbaanterrein. Het betegelde gedeelte van het Kluunpad (tussen Unastraat en ijsbaan) werd opnieuw gelegd en flink verbreed. Ook een deel (ongeveer 15 meter) van het klinkerpad en een groenstrookje werd (opnieuw) bestraat. De kosten van de werkzaamheden werden betaald door de gemeente Schouwen-Duiveland en door de ijsvereniging. De ijsvereniging ontving afgelopen zomer hiervoor een tegemoetkoming in de kosten van de stichting Dorpsraad Nieuwerkerk.

Op het ijsbaanterrein werd een gedeelte van de bestaande bestrating vervangen door rubbertegels en met de vrijgekomen betontegels werd een pad gelegd tussen het toegangshek en het clubgebouwtje. Dit deel van het werk is door Peter van der Cingel Bestratingen gesponsord. Foto's van het karwei zijn te zien onder de knop Foto's in het album Straatwerk 2012.   

Strijkvloer aangebracht  -Zaterdag 1 september heeft Peter van Klinken (Ver/aanbouwbedrijf Van Klinken) een strijkvloer aangebracht in het opslaggedeelte van het clubgebouw. Een keurige gladde aflopende vloer die er voor zal zorgen dat het smeltwater dat 's winters uit de borstels van de veegmachine druipt, netjes in een afvoerputje terecht komt. Perfect werk! Ver/aanbouwbedrijf Van Klinken is toegevoegd op de lijst van sponsors. Zie knop Sponsors  

Drainage opengedraaid  -Zaterdag 3 maart is het drainage systeem opengedraaid zodat het water uit de ijsbaan kan stromen. Ook zijn de hekken en de rubberen matten opgeruimd.  

IJsbaan gesloten  -In verband met de invallende dooi is de ijsbaan met ingang van maandag 13 februari gesloten.

Foto's geplaatst -Maandag 13 februari. IJsfoto's van deze winter en van de schaatswedstrijden zijn te zien in de fotomap Winter 2011-2012. Een  groot deel van de foto's is gemaakt door Marleen van Donk, waarvoor dank!  

Schaatswedstrijden  -Zaterdag 11 februari werd er door ruim 100 kinderen deelgenomen aan verschillende vormen van schaatswedstrijden. 's Ochtends streden de jongsten heel enthousiast om de prijzen. Wat kunnen ze al goed schaatsen! Hoogtepunt van de dag was de Elfstempeltocht met een echte kluunplek, 2 stempelposten, een brug en een stralende winterzon. Heel veel toeschouwers keken naar echte wedstrijden waarin hard werd gereden. Bij de meisjes won Anne-Ruth Barth met een groot verschil en bij de jongens was Wisse Flikweert de overall winnaar. De organisatie, met name Peter van der Cingel en Petra den Drijver verdienen een groot compliment! Ook iedereen die heeft meegeholpen hartelijk dank. Hieronder de uitslagen:

jongens t/m 6: 1 Jesse van Dijke, 2 Daan Stoutjesdijk, 3 Niels de Bilde

meisjes t/m 6: 1 Eva van Dinther, 2 Femke Lodewijk

jongens t/m 9: 1 Rick Dalebout, 2 Niels van Klinken, 3 Bas van Dijke

meisjes t/m 9: 1 Willemijn Minderhoud, 2 Ilse van Donk, 3 Noah Verbraak

jongens t/m 12: 1 Wisse Flikweert, 2 Hugo Geuze, 3 Joeri van Dijke

meisjes t/m 12: 1 Anne-Ruth Barth, 2 Marjolein Verhaar, 3 Anne Flikweert

jongens t/m 17: 1 Niels Verhaar, 2 Martijn Padmos, 3 Gert-Jan van Klinken     

IJsbaan open! -Tenzij hier anders vermeld is de ijsbaan ook de komende dagen geopend vanaf 10.00 uur 's ochtends. Koek-en-zopie is op zondag gesloten en kan ook doordeweeks afwijkende openingstijden hebben. Niet-leden die willen schaatsen moeten zich melden bij het clubgebouw en kunnen ter plekke lid worden of een los toegangskaartje kopen.

Schaatswedstrijden  -Zaterdag 11 februari worden er schaatswedstrijden voor de jeugd georganiseerd. 's Ochtends voor kinderen van 4 t/m 6 en 7 t/m 9 jaar in een speelse wedstrijdvorm. En 's middags wordt voor de jeugd van 10 t/m 13 en 14 t/m 17 jaar de Nieuwerkerkse Elfstempeltocht gehouden. Inschrijven kan vanaf heden bij het clubgebouw aan het Kluunpad. Voor de eerste 3 jongens en meisjes per leeftijdscategorie is er een medaille te winnen en voor alle deelnemers is er een herinnering.   

Woensdag 8 februari  -Een prachtige grote foto van de schaatslessen van gisteren op de voorpagina van de PZC vandaag. Schaatsjuf Petra wordt er op omringd door deelnemertjes van de jongste groep. Ook vanmiddag waren er schaatslessen, waarvoor veel belangstelling was. De les voor (volwassen) noren-rijders om techniek en houding te verbeteren was volgens alle deelnemers absoluut een succes. Vandaag maakte Omroep Zeeland een radio-reportage vanaf onze ijsbaan.

Z2 journaal  -Vanmiddag, dinsdag 7 februari, zijn er opnames gemaakt voor het Zeeuwse Z2 journaal van de schaatslessen die Petra den Drijver vandaag gaf. Ook werd er een intervieuw afgenomen en foto's gemaakt voor de PZC van morgen. Ook woensdagmiddag geeft Petra nog schaatslessen. 

Schaatslessen  -We zijn er reuze trots op dat Petra den Drijver schaatsles wil geven op onze ijsbaan. Petra heeft veel ervaring in het geven van schaatslessen op de Haagse kunstijsbaan De Uithof. Ze is KNSB-gediplomeerde schaatstrainster en lid van onze ijsvereniging. Petra wil schaatslessen geven die zijn bedoeld voor iedereen die wil leren schaatsen of zijn/haar techniek eens wil verbeteren.

Schaatslesprogramma:
dinsdagmiddag 15.45 uur kinderen van 4 t/m 8 jaar
dinsdagmiddag 16.30 uur kinderen van 9 t/m 14 jaar
woensdagmiddag 13.30 uur kinderen van 4 t/m 8 jaar
woensdagmiddag 14.15 uur kinderen van 9 t/m 14 jaar
woensdagmiddag 15.15 uur jeugd vanaf 15 jaar en volwassenen
Leden en kinderen van leden van IJsvereniging Nieuwerkerk kunnen gratis aan de lessen deelnemen. Aanmelden (in verband met een maximale groepsgrootte van 15 personen) kan tot dinsdagochtend 12.00 uur via e-mail ijs.nieuwerkerk@zeelandnet of tot aanvang van de lessen in het clubgebouw bij ijsbaan ‘t Winterhof aan het Kluunpad in Nieuwerkerk.     

IJsbaan open!  -Tenzij hier anders vermeld is de ijsbaan de komende dagen geopend vanaf 10.00 uur 's ochtends. Koek-en-zopie is op zondag gesloten en kan ook doordeweeks afwijkende openingstijden hebben.

IJsbaan open!  -Zaterdag 4 februari gaat de ijsbaan om 10.00 uur open. Leden hebben gratis toegang. Niet-leden die willen schaatsen moeten zich melden bij het clubgebouw en kunnen ter plekke lid worden of een los toegangskaartje kopen. 

Sneeuw verwacht  -Vrijdag 3 februari. Vandaag gaat de ijsbaan nog niet open. Er wordt sneeuw verwacht en sneeuw is erg slecht voor het ijs. Vanavond wordt de sneeuw van de baan geschoven als dat nodig is en wordt opnieuw de dikte van het ijs gemeten. We hopen dan vast te kunnen stellen dat het ijs dik genoeg is (minimaal 7 cm) om de baan zaterdag open te doen. Vanavond om ongeveer 20.00 uur is dit te lezen op deze website.   

Echt winter!  -Donderdag 2 februari. In de afgelopen nacht is het ijs weer een stuk dikker geworden. Het is nu ongeveer 5 cm. Gezien de weersverwachting hopen we dat het ijs op zaterdag dik genoeg zal zijn om de ijsbaan te openen. Om grote aantallen schaatsers te kunnen dragen moet het ijs minimaal 7 cm dik zijn. Meer informatie over ijsdikte en ijsaangroei is te vinden onder de knop Links.

Eigen weerbericht!  -Donderdag 2 februari. Vanaf vandaag staat onderaan de linkerkolom "ons eigen weerbericht". Weerman (en lid van onze vereniging) Ronald de Nooijer heeft een iframe gemaakt voor ons dat is gekoppeld aan de plaatselijke weergegevens van zijn Weerstation Schouwen-Duiveland. Dit zullen niet veel ijsclubs hebben. We zijn er erg "hroas" op!  

IJs wordt snel dikker  -Woensdag 1 februari. Het ijs wordt momenteel snel dikker. Maar de minimale dikte van 7 cm is waarschijnlijk pas zaterdag te verwachten. Een tegenvaller is de sterke oostenwind (kracht 5) die voor een vrij groot windwak in het midden van de baan zorgt (zie foto op de homepage). Als de wind wat afneemt dan zal het wak overigens snel dichtvriezen.

Extra hekken geplaatst  -Zaterdag 28 januari zijn er in verband met de weersverwachtingen extra hekken geplaatst om de baan volledig af te sluiten. Vijf nieuwe bouwhekken zijn geschonken door BPG De Schouwse bouwmaterialen te Renesse. Waarvoor hartelijk dank!  

Komt de winter toch nog?  -Vrijdag 27 januari. Tot op heden hebben we een zachte winter, maar daar gaat in de komende week verandering in komen. De barometer stijgt en vanaf zaterdag zakt de temperatuur flink, dat is zeker. Maar of het hard en lang genoeg zal vriezen om te kunnen schaatsen moeten we afwachten. Omdat de baan de afgelopen weken flink is volgeregend laten we vandaag het waterpeil tot ongeveer 25 cm zakken. Het is te hopen dat naast de temperatuur ook de wind wil meewerken. Want hoe minder wind, hoe sneller en mooier de baan dicht zal vriezen. 

Eerste ijs 2012  -Maandag 16 januari. Voor het eerst dit jaar lichte vorst. In combinatie met het windstille weer leverde dit een keurig dichtgevroren ijsbaan op. Het mooie winterweer houden we jammer genoeg slechts een paar dagen, maar mogelijk keert de kou volgende week weer terug.

Klik hier om terug te gaan naar de nieuwspagina