ijsvereninging nieuwerkerk
ijsvereniging

Nieuws

Nieuwsfeiten 2010 (nieuws wordt steeds bovenaan bijgeschreven, de lijst staat daardoor in een omgekeerde chronologische volgorde) 

IJsbaan gesloten  -Dinsdag 28-12. Het heeft in de afgelopen nacht niet of nauwelijks gevroren, daarom blijft de ijsbaan voorlopig gesloten. 

IJsbaan gesloten  -Maandag 27-12 is de ijsbaan in de namiddag weer gesloten. Het ijs wordt verder schoongemaakt. Dinsdagochtend (28-12) om 9.00 uur wordt het ijs opnieuw gekeurd en wordt besloten of de baan weer open gaat of dicht moet blijven. 

IJsbaan open  -Maandag 27-12 is de ijsbaan vanaf 9.00 uur geopend. We zijn daarmee deze ijsperiode een van de eersten in Zeeland! De kwaliteit van het ijs is echter slecht: de verse sneeuw van afgelopen vrijdagavond en de ijzel van zaterdag/zondagnacht zijn hier de oorzaken van. Geprobeerd wordt om de bovenste brosse laag van het ijs te schuiven/vegen. De baan is wel helemaal bruikbaar ondanks wat scheuren en kleine wakjes.

IJsbaan zeer waarschijnlijk maandag 27-12 open  -Donderdag 23 december is het voor het eerst sinds een week boven nul, en is de sneeuw (in totaal is er ruim 20 cm gevallen in de afgelopen week) op de ijsbaan een klein beetje weggedooid. De vele sneeuw heeft als een isolatiedeken gewerkt, het ijs onder de sneeuw is bros en zwak. Op basis van de weersverwachting van dit moment wordt gehoopt op wat dooi overdag in de komende dagen zodat we van de sneeuw afraken en hopen we op wat vorst in de nachten, zodat de ijsvloer kan aangroeien. Er is dus een redelijke kans om de ijsbaan op maandag 27 december a.s. open te kunnen doen.

In de noordelijke helft van Nederland is er aanzienlijk minder sneeuw gevallen dan in Zeeland en ook heeft het daar iedere nacht harder gevroren, zodoende wordt er daar momenteel volop geschaatst.   

Ook Dorpsraad Nieuwerkerk steunt ijsvereniging  -Donderdag 9 december is het bericht ontvangen dat ook de dorpsraad de bouw van het nieuwe onderkomen financieel zal ondersteunen. "De ijsbaan is voor alle bewoners, maar vooral ook voor onze jeugd, dat heeft de dorpsraad doen besluiten om een bijdrage in de kosten te doneren."
Naast deze steun van de dorpsraad, zijn er inmiddels al meer dan 30 toezeggingen ontvangen van bedrijven of ondernemingen die door middel van praktische hulp of door een financiële bijdrage (of beiden!) de realisatie van het nieuwe clubgebouwtje mogelijk maken. In de rubriek Sponsors worden ze allemaal vermeldt.

Dooi zet in, ijsbaan gesloten  -Zaterdagmiddag 4 december is na 15.00 uur de temperatuur boven het vriespunt gekomen en gaat het dooien. De ijsbaan is na een dag met veel sneeuw en een koude harde wind uit het zuiden weer dicht. Er is een klein deel van de baan sneeuwvrij gehouden en door kinderen kon er worden geschaatst en gespeeld. Er staan wat foto's van deze dag in het fotoalbum Winter 2010-2011. 

IJsbaan geopend, maar ijskwaliteit is zeer slecht  -Zaterdagochtend 4 december is de ijsbaan vanaf 10.00 uur geopend. Maar let op, want vanwege de sneeuwval eerder deze week is de kwaliteit van het ijs zeer slecht en is de baan ook maar voor een beperkt deel geschikt om op te schaatsen. Het is daarom momenteel meer speel-ijs dan schaats-ijs.

Ook bestaat er een grote kans op het ontstaan van wakken. Dat is niet zo gevaarlijk want er staat maar een centimeter of 15 water, het kan echter wel een paar natte voeten opleveren!

Sneeuw geruimd  -Donderdagavond 2 december is het ijs ongeveer 5 cm dik en de sneeuwlaag die er op ligt bijna 10 cm. De baan is met c.a. 10 mensen grotendeels sneeuwvrij gemaakt. Er ontstonden daarbij nogal wat wakken want het ijs onder de sneeuw is erg zwak. Hopelijk blijft het tot zaterdag vriezen zodat de baan dan misschien een dag open kan. 

IJsvereniging in de vorstverlet!  -Door Aannemingsbedrijf Fraanje en enkele mensen van de ijsvereniging wordt er op maandag en dinsdag, 29 en 30 november, gewerkt aan de funderingsbekisting van het in aanbouw zijnde clubgebouwtje. Gehoopt was dat later deze week de beton zou kunnen worden gestort. Vanwege de vorst zal dit zeer waarschijnlijk niet gaan lukken en ligt de bouw stil: IJsvereniging Nieuwerkerk in de vorstverlet! 

Sneeuw op het ijs  -Maandag 29 november is de baan na enkele nachten lichte vorst mooi dichtgevroren. 's Avonds valt er wat sneeuw. Helaas kan dat niet van de baan worden geveegd, daar is het ijs nog veel te dun voor. 

Pomp uit  -Zaterdag 27 november staat er gemiddeld 15 cm water in de baan: vodoende maar wat minder dan gebruikelijk. De pomp gaat uit omdat er nu te weinig toestroom is in de sloot en omdat er voor de komende week toch wat vorst wordt verwacht. Je weet maar nooit! 

Waterpomp aangezet  -Op woensdagavond 24 november is (ook in verband met de weersvoorspellingen van het KNMI) de pomp aangezet om water uit de sloot de baan in te pompen. Regen heeft er in de afgelopen week voor gezorgd dat er overal al wat water stond (ongeveer 5 cm), dus erg lang zal de pomp niet hoeven draaien.  

Funderingssleuven uitgegraven  -Op zaterdag 20 november is door Bogaard Grondwerken het graafwerk verricht voor de fundering en de betonvloer van het opslag/clubgebouwtje. Kraanmachinist Jochem Flikweert leverde keurig werk af!

Drainage dicht  -Op zaterdag 13 november is de drainage van de ijsbaan dichtgedraaid. Vanaf nu kan de baan volregenen met schoon zoet water. Binnenkort zal vanuit de naast gelegen sloot water worden bijgepompt tot een niveau van 15 á 20 cm.

Bouw clubgebouw van start!  -Op vrijdag 22 oktober j.l. is door medewerkers van Bouwbedrijf Fraanje (één van de sponsors) een aanvang gemaakt met de bouwwerkzaamheden. In het bijzijn van een gemeente ambtenaar van de afdeling ruimte en milieu werd de exacte plaats bepaald en werden de afmetingen van het gebouwtje uitgezet. Fraanje gaat zorgen voor de betonnen fundering en vloer waarop in een latere fase de staalconstructie van de opbouw wordt geplaatst. Voor de fundering en de vloer is 11 m3 beton nodig dat binnenkort door een clubje van vrijwilligers met kruiwagens vanaf de straat naar de ijsbaan moet worden gebracht.  

Bouwvergunning clubgebouw afgegeven  -In de tweede helft van 2009 zijn er plannen ontwikkeld voor een opslag/clubgebouwtje naast de ijsbaan. Ideeën en tekeningen, in eerste opzet gemaakt door Adrie Flikweert en later uitgewerkt door Hanse Staalbouw, zijn in juni 2010 ter goedkeuring ingediend bij de gemeente. Bij de vergunningsaanvraag zijn we uitstekend geholpen door Hanse Staalbouw, wat resulteerde in een zeer vlotte afwikkeling van de procedure: eind juli al werd er door de gemeente Schouwen-Duiveland een bouwvergunning afgegeven! Ook de welstandcommissie ging direct akkoord met de tekeningen van het gebouwtje dat zal worden uitgevoerd in een boerenstijl: zwarte sandwichpanelen en witte kozijnen en ramen.   

Momenteel is het bestuur van de vereniging in contact met een aantal plaatselijke bouwondernemers om te komen tot de realisatie van het bouwwerk. Van Hanse Staalbouw, die dus voor onderstaande bouwtekeningen zorgde, is de toezegging ontvangen dat zij de ijsvereniging zeker niet in de kou zal laten staan!!

Klik hier om terug te gaan naar de nieuwspagina

Klik op de afbeelding om een grotere versie te zien.

Klik hier om terug te gaan naar de nieuwspagina